НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „РАЗВИТИЕ – 1870“ Е УДОСТОЕНО С „ПОЧЕТЕН ЗНАК – СЕВЛИВО“

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „РАЗВИТИЕ – 1870“ Е УДОСТОЕНО С „ПОЧЕТЕН ЗНАК – СЕВЛИВО“

 Отличието е за големи заслуги и постижения в областта на културата, самодейността, образованието и обществената дейност

Община Севлиево удостои Народно читалище „Развитие – 1870“ с „Почетен знак – Севлиево“, който се присъжда при изключителни заслуги в духовния и обществения живот. Общинските съветници в града единодушно подкрепиха предложението на кмета д-р Иван Иванов за награждаване на читалището за неговите заслуги и постижения в областта на културата, самодейността, образованието и обществената дейност.

 

Народно читалище „Развитие – 1870“ е най-старата културна институция в общината – тази година се навършват 150 години от създаването й. Редица поколения творци са дали своя принос за развитието на самодейността и съхраняването на българските традиции.

 

Едно от основните направления в дейността на читалището е работата с деца в различни школи по изкуства, а най-голямото читалищно звено е фолклорен ансамбъл „Развитие“. Лауреат на редица награди пък е театралният състав към читалището, който е и един от най-дългогодишните колективи.

 

„Отпечатъкът, който читалището оставя в културния живот на севлиевци вече 150 години,  е повод за гордост и признание. Удостояването с  най-голямото отличие на общината в навечерието на годишнината от създаването на читалището е знак за нашата признателност и благодарност към делото на всички самодейци“, коментира д-р Иван Иванов.