ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕВРОПА!

ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕВРОПА!

Уважаеми съграждани,

Днес се навършват две годишнини, белязали живота на цели поколения. На 9 май преди 75 години се слага край на най-голямата война в историята – Втората световна война, с което окончателно се бележи и победата над фашизма. А само 5 години по-късно се сформира обединеният съюз на европейските държави, основан на християнските ценности и официализиран като Европейска общност на въглищата и стоманата. 

Днес, обаче, светът е друг. И го разбрахме внезапно. Сега цяла Европа обединява усилията си за запазване живота и здравето на своето население. Най-светлите умове на съвремието ни са впрегнали своите усилия в търсене на лекарство, което да ни позволи да преминем без щети в новата епоха - с мъдростта на родителите си и с надеждата на децата си. Днес отново европейските държави си подават ръка в битката с глобалната пандемия, която е на път да преобърне необратимо целия ни живот. 

Европейското единение е градено дълго, с много усилия и солидарност и е преминало през стремежа за мир и просперитет на Европа. В деня, в който празнуваме 70 години от своето обединение, няма как да не се замислим за бъдещето, което очаква поколенията след нас. Ще имат ли те нашия късмет да живеят в мир и солидарност? Какво можем да направим ние днес, за да оставим по-добър и безопасен свят за тях утре? Въпросът остава отворен, а отговорът - зависи от всеки един от нас... От нашата отговорност, добрина и кураж.

Нека в това време на изпитания изпълним непоколебимо мисията си на българи, защото целият ни път досега като народ ни е водил до това изпитание. Пословичната твърдост и необяснимото търпение на българите се оказаха качества, възпитавани векове наред, за да успеем да преминем днес и през тази трудност. 

Вярвам, че днес градим новия свят и от всяка наша мисъл зависи какво втъкаваме в утрешния ден. 

Бъдете здрави! И нека заслужим със силата на духа си български мястото, отредено ни в новата епоха!

 

 

Честит празник!

 

Д-р Иван Иванов,

Кмет на Община Севлиево