ВЪВЕЖДА СЕ ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА – МЕРКИТЕ ОСТАВАТ В СИЛА, ЗАСИЛВАТ ПРОВЕРКИТЕ

ВЪВЕЖДА СЕ ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА – МЕРКИТЕ ОСТАВАТ В СИЛА, ЗАСИЛВАТ ПРОВЕРКИТЕ

 

 

В последните часове преди да изтече извънредното положение, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че от днес до 14 юни страната ни е в извънредна епидемична обстановка. Той разписа четири заповеди, с които се регламентират мерки и ограниченията, които ще бъдат в сила в рамките на следващия месец.

От заповедите става ясно, че се запазва същият режим на работа на търговските обекти, какъвто е и до момента. Остава в сила и задължителната 14-дневна карантина при влизане в България.

Две са съществените разлики между извънредното положение и извънредната епидемична обстановка. От днес са разрешени трансплантациите, а ходенето в парковете и градските градини може да се извършва от всички възрастови групи без използването на пейките и при стриктно спазване на противоепидемичните изисквания.

Заповед № РД-01-262 регламентира противоепидемичните мерки, които остават непроменени. Продължава да бъде задължение на работодателите да организират работата така, че да е максимално безопасно за служителите при строги правила за дезинфекция, недопускане на лица с прояви на остри респираторни заболявания, осигуряване и спазване на дистанция между хората от не по-малко 1,5 м и др.

В Заповед № РД-01-263 е описано кои обекти продължават да работят и кои остават затворени. От тази заповед става ясно, че правилата остават, каквито са до момента.

Друга Заповед № РД-01-264 разписва правилата за налагане на карантина и изолация при контакт с болни, които остават непроменени.

В последната Заповед № РД-01-265 на министър Ананиев са разписани ограниченията при влизане и излизане от страната - остава задължителна 14-дневната карантина. Условията за пътуване остават, както до момента, като право да влизат и излизат от страната имат определени групи хора или налагащи го обстоятелства.

Мерките са в сила до 14 юни.