КМЕТЪТ НА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ „СТЕНАТА НА СЛАВАТА И БЕЗСМЪРТИЕТО“ В СЕВЛИЕВО

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ „СТЕНАТА НА СЛАВАТА И БЕЗСМЪРТИЕТО“ В СЕВЛИЕВО

С дълбока символика беше открит Паметникът на загиналите за освобождението и обединението на българските земи от град Севлиево. Преди години на мястото на новопостроения монумент в парк „Казармите“ се намирали севлиевските казарми и 9-ти артилерийски Севлиевски полк. От днес, освен името на парка, за величието и дързостта на предците и съгражданите на града ще напомня и тази 14 метрова „Стена на славата и безсмъртието”.

''Започнахме да градим този мемориал с ясното съзнание, че Севлиево заслужава да има паметник, с който да почетем всички достойни наши съграждани, които лежат някъде там, на бойното поле. Дължим го на тях, дължим го и на близките им. Споменът за героите винаги ще се помни'', каза кметът д-р Иванов при откриването на паметната плоча.

На 14 метровата стена са изписани имената на всичките 407 севлиевци, дали живота си в Руско-турската, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

Специално поканени от кмета, на откриването присъстваха военни представители от Велико Търново, които почетоха събитието. Сред гостите на събитието бяха председателят на комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов, Областният управител на област Габрово Николай Сираков, председателят на ОбС-Севлиево д-р Явор Памукчиев, представители на министерство на отбраната, военно окръжие – Габрово и др.

На място се състоя и тържествена заря проверка. Церемонията завърши със салют и пищна заря в чест на героите.

http://sevlievo.bg/bg/article/1821/kmetyt-d-r-ivan-ivanov-otkri-stenata-na-slavata-i-bezsmrtieto-v-sevlievo.html