Д-Р ИВАН ИВАНОВ: НЕКА СЪУМЕЕМ ДА ЗАПАЗИМ ТРАДИЦИИТЕ

Село Крамолин беше домакин на фолклорен събор „Девет песни от извора“
Д-Р ИВАН ИВАНОВ: НЕКА СЪУМЕЕМ ДА ЗАПАЗИМ ТРАДИЦИИТЕ

„Изключително приятно ми е да ви поздравя по повод днешния празник - 130 години от Съединението на България. Една годишнина, която за нас означава много. Радвам се, че ръководството на Сдружение "Деветашко плато" избра точно този ден, защото заедно с честването на Националния празник, вие ще можете да се насладите и на многообразието на нашия фолклор. Щастлив съм, че сдружението развива дейността си и реализира нови инициативи, които винаги ще срещат подкрепа от наша страна.

Идвайки насам, минах по ремонтирания път на селата Малки Вършец, Градище, Агатово и Крамолин. Няма ги огромните дупки, а да пътуваш в този участък, е удоволствие. Горд съм, че успяхме да намерим парите, благодарение на сегашното правителство, което отпусна 500 000 лв., за да ремонтираме най-критичния участък в общината. По-важното е, че за вас, хората от тези села, вече има качествен път, по който да се движите спокойно.

Желая ви хубав празник, да сте здрави и нека съумеем да запазим традициите“, с тези думи д-р Иванов се обърна днес към гостите и участниците в традиционния фолклорен събор на Деветашкото плато – „Девет песни от извора“.

„Искам да изкажа своите най-сърдечни благодарности към кмета на Община Севлиево - д-р Иван Иванов за разбирателството и отзивчивостта, с които откликва на проблемите на село Крамолин“, каза кметът на селото Симеон Генов.

Сдружение „Деветашко плато“ е българска неправителствена организация, събрала енергията на местните жители. Специализирано е в развитието на дейности по опазване на околната среда, съхранение културата и бита на региона, изграждане на туристическа инфраструктура, както и популяризирането на Деветашкото плато у нас и извън пределите на страната. Над 100 души от селата Крамолин, Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци, съвместно с общините Севлиево, Ловеч и Летница са членове в сдружението.

Чрез своите дейности сдружението успява за няколко години да превърне географското понятие „Деветашко плато“ в привлекателен район за туристически посещения. Дейността му обхваща още създаване на информационни центрове, изграждане на лека и природосъобразна туристическа инфраструктура, разработка на тематичен уебсайт, изучаване и прилагане на швейцарския опит за развитие на селски райони.

Трите пилотни проекта на сдружението са: Създаване на регионален туристически продукт в Деветашко плато (туристически пакети, рекламни материали); Активен отдих и спорт в Деветашкото плато (провеждане на състезания по риболов, създаване на вело и пешеходни маршрути, поставяне на указателни табели, състезания по ориентиране, трасета, карти, брошури); Възможности за провеждане на културни събития в Деветашкото плато (фотопленер „Деветашко плато – специално място за пещерни снимки“, пътуваща изложба „Де е Деветашко“, фолклорен събор „Девет песни от извора“, ежегодно арт събитие „Приказки от пещерата“).

http://sevlievo.bg/bg/article/1822/d-r-ivan-ivanov-neka-saumeem-da-zapazim-tradiciite.html