Уважаеми съграждани

Уважаеми съграждани

В историята на всеки народ има по един връх - символ на извисения национален дух, победил с чиста сила всяко зло. Връх, който определя бъдещето. Връх - епоха. За нас, българите, този връх е 6 септември 1885 година.

Има много дати, които заслужават внимание и почит, но в нашата хилядолетна история днешният ден е свещен - Съединението на Княжество България и Източна Румелия е последната стъпка и ексклузивното условие за обявяването на Независима България, въпреки Великите сили.

И, ако днес празнуваме, то е защото преди 135 години народът ни си е извоювал правото на единение - с кръв и саможертва, с цената на стотици хиляди животи. Думите “Съединението прави силата” не са просто хитра хрумка - това е зовът на предците, дошъл до нас след 5 века робство и кървава национално-освободителна война.

Днес повече от всякога сме длъжни не да се скрием зад думите, а да опазим правото на децата ни да се наричат българи, да градят живота си в мир и единство. А за това също е нужен героизъм, не по-малък от този преди - за да опазим държавността.

Честит празник!

Да пребъде България!

Д-р Иван Иванов

Кмет на Община Севлиево