КМЕТЪТ Д-Р ИВАНОВ: СЕВЛИЕВО Е ОТ МАЛКОТО ГРАДОВЕ В БЪЛГАРИЯ, В КОИТО ИМА ИЗГРАДЕНА И РАБОТЕЩА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ

След изграждане на видеонаблюдението значително са намалели криминалните прояви в Севлиево, сочат данните на полицията.
КМЕТЪТ Д-Р ИВАНОВ: СЕВЛИЕВО Е ОТ МАЛКОТО ГРАДОВЕ В БЪЛГАРИЯ, В КОИТО ИМА ИЗГРАДЕНА И РАБОТЕЩА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ

 „Поставили сме около 40 камери в града. Едната част от тях са разположени на всички входно-изходни точки за града. Те имат възможността да проследяват преминаващите автомобили, включително и да записват номерата, което в голяма степен ще подпомогне органите на реда. Другият тип наблюдателни камери са разположени в близост до важните инфраструктурни обекти като градските паркове и основните кръстовища“, информира кметът на Севлиево д-р Иван Иванов. Той поясни, че през следващата година ще бъдат закупени и поставени камери на входовете и изходите на детските градини и училищата.

„При изграждането на системата сме спазили всички изисквания на Закона за защита на личните данни. Хората не трябва да се притесняват, че видеонаблюдението може да се използва за някакъв вид контрол, който да нарушава правата им“, каза градоначалникът и подчерта, че външен достъп до системата не може да бъде получен.

„Поставихме едно добро начало, защото Севлиево е от малкото градове в България, в които има изградена и работеща система за видеонаблюдение. Убеден съм, че в резултат от това ще намалее престъпността и ще се повиши сигурността за нашите съграждани“, допълни д-р Иванов.

Главен инспектор Цветан Петков сподели, че системата за видеонаблюдение е една от най-значимите придобивки за града. „В днешно време видеонаблюдението е лост за превенция на престъпността и за противодействие на противообществените прояви. Системата работи едва от няколко седмици, но има няколко разкрити престъпления и установени нарушители. Убеден съм, че ще има положителен ефект, както вече сочат данните. На фона на намаления ресурс на МВР една такава система облекчава нашата работа и я прави по-ефективна“, каза Петков.

Управителят на местната телевизия инж. Петър Петров сподели, че това е една от най-модерните системи за наблюдение. Тя е изградена от камери с много висока резолюция, които са свързани с оптична връзка. Това гарантира високо качество и осигурява много голяма информация. „Всичко е свързано със сложни мрежови устройства. Системата има видео-аналитичен софтуер, който извършва много функции в помощ на хората, осъществяващи наблюдението. Информацията от камерите се предава по интернет, но той е отделен от общия, което я прави още по-надеждна“, заключи инж. Петров.

http://sevlievo.bg/bg/article/1829/kmetut-d-r-ivanov-sevlievo-e-ot-malkoto-gradove-v--bulgaria-v-koito-ima-izgradena-i-raboteshta-sistema-za-vieonabliudenie.html