Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ БЮСТ-ПАМЕТНИКА НА ЙОНКО КАРАГЬОЗОВ

Д-Р ИВАН ИВАНОВ ОТКРИ БЮСТ-ПАМЕТНИКА НА ЙОНКО КАРАГЬОЗОВ

Паметникът на Йонко Карагьозов – видният севлиевец, участвал в подготовката на Априлското въстание през 1876 г. в Първи търновски революционен окръг като помощник на Стефан Пешев, беше тържествено открит.

„Радостен съм, че днес откриваме възстановения паметник на Йонко Карагьозов. Имаме идеята занапред да поставим тук и други бюст-паметници на велики наши съграждани, дали живота си в името на свободна България. Нека помним техния пример за силна воля и родолюбие“. Това каза кметът на Севлиево д-р Иван Иванов на церемонията по откриването на бюст-паметника на Йонко Карагьозов. Д-р Иванов благодари на представителите на Българския национален съюз, по чието предложение бе възстановен монументът, както и на общинските съветници, подкрепили инициативата. Директорът на Исторически музей-Севлиево Найден Петров разказа за живота и делото на севлиевския революционер Йонко Карагьозов.

Бюст-паметникът бе възстановен със средства, осигурени от Община Севлиево. Венци и цветя в знак на почит и уважение към личността на Йонко Карагьозов поднесоха от името на Община Севлиево, ОбС – Севлиево и граждани.

Гости на събитието бяха още д-р Явор Памукчиев, председател на ОбС, зам.-кметовете Калина Георгиева, Невена Тодорова и Митхат Алибашев, учители, ученици и граждани.

 

http://sevlievo.bg/bg/article/1693/d-r-ivan-ivanov-otkri-biust-pametnika-na-ionko-karagiozov.html